Ouders uit elkaar

Als jouw ouders uit elkaar zijn of gaan scheiden dan moeten ze goede afspraken maken over jou. Zo spreken zij bijvoorbeeld met elkaar af bij wie jij gaat wonen en hoe vaak jij elke ouder gaat zien.

Gaan jouw ouders scheiden en ben jij 12 jaar of ouder dan vraagt de rechter naar jouw mening. De rechter nodigt jou dan uit voor een gesprek en vraagt jou bijvoorbeeld waar jij zou willen wonen en wat jij belangrijk vindt dat geregeld moet worden. De rechter luistert goed naar jouw mening, maar neemt zelf een beslissing. Hij zal daarbij goed nadenken over wat hij voor jou het beste vindt. Het kan zo zijn dat hij niet precies beslist wat jij het liefst zou willen. Een gesprek met de rechter klinkt misschien heel spannend. Wil jij graag meer weten over hoe zo een gesprek gaat, bel ons dan!

Ben je nog geen 12 jaar, dan hoeft de rechter jouw mening niet te vragen. Je mag natuurlijk wel altijd jouw mening laten horen door een brief aan de rechter te schrijven. In die brief kan jij bijvoorbeeld opschrijven waar jij graag wil wonen. Ook kan het zo zijn dat je een van je ouders minder vaak of juist vaker wilt zien. Wij kunnen je dan helpen door samen met jou een brief naar één van je ouders te schrijven. Werkt dat niet, dan kunnen wij samen met jou kijken naar andere oplossingen. 

Wij kunnen jou dus helpen met het schrijven van een brief naar de rechter en informatie geven over hoe een gesprek met de rechter gaat. Jouw ouders zitten hier niet bij. Jij mag zelf bepalen of je aan je ouders wilt vertellen waar wij het over hebben gehad. Wij zullen niks vertellen aan je ouders als jij dat niet wilt.