Strafrecht

Hoe lang mag je worden verhoord door de politie?

Politieagenten mogen jou maximaal 6 uur verhoren. Bij zwaardere strafbare feiten is dit maximaal 9 uur. De tijd tussen 00.00 ‘s nachts en 9.00 uur ‘s ochtends wordt niet meegeteld. Als je dus bijvoorbeeld om 23.00 uur wordt opgepakt, kan je tot 14.00 uur op het politiebureau moeten blijven. Wil je niet zeggen wie je bent tijdens het verhoor? Dan kan je nog 6 uur extra worden verhoord. De politie moet jouw ouders bellen om te laten weten dat je op het politiebureau bent. Je mag iemand die je vertrouwt of een advocaat vragen bij je verhoor te zijn. Dit moet de politie voor jou regelen.

Naar de rechter

Als het om een strafzaak gaat ga jij samen met je advocaat en je ouders naar de rechter. In de rechtszaal zie je een rechter en een griffier achter een hoog bureau zitten. De rechter gaat over jouw zaak beslissen en de griffier typt mee met wat er in de zaal gebeurd. Zij dragen allemaal een soort zwarte jurk met een witte kraag. Dit noemen wij een toga. De rechter zit altijd in het midden van het hoge bureau. Jij zit naast jouw advocaat. Hij of zij gaat ervoor zorgen dat de rechter te horen krijgt hoe het volgens jou zit. De rechter neemt uiteindelijk de beslissing en legt de straf op.

Advocaat

Een advocaat is iemand die voor jouw rechten opkomt. Je kunt je advocaat alles vertellen, want dit moet hij of zij geheim houden. Je advocaat moet jou verdedigen in de rechtbank. Als je opgepakt wordt door de politie heb je recht op een advocaat. Je hoeft hiervoor niet te betalen. Als je niet tevreden bent over je advocaat kunnen wij je helpen met het zoeken naar een andere advocaat.

Naar de politie

Als je iets gedaan hebt wat niet mag dan mag de politie je vragen stellen. Belangrijk is dat je altijd eerlijk zegt wie je bent en waar je woont. Hierop moet je antwoorden. Op deze vragen moet je ook antwoord geven als je niet iets hebt gedaan wat niet mag. Op de vraag wat je gedaan hebt, hoef je geen antwoord te geven. Je kunt je beroepen op je zwijgrecht.

Iets strafbaars gedaan

De regels waar we ons allemaal aan moeten houden in Nederland staan in het Wetboek van Strafrecht. Als je je niet aan deze regels houdt, dan heb je een strafbaar feit gepleegd en kun je straf krijgen van de rechter. Er bestaan twee soorten strafbare feiten: overtredingen en misdrijven. Een overtreding is een licht strafbaar feit, zoals zwartrijden in de tram. Een misdrijf is een zwaar strafbaar feit, zoals diefstal.

Abonneren op RSS - Strafrecht